INTERVIEW MET

RENÉ SPRUIT

Avic
Goed dat je er bent, mogelijk kunnen wij starten met een introductie?

René Spruit
Zeker, René Spruit. 44 jaar. Vader van drie, twee jongens en een meisje in de leeftijd van 17 tot 6 jaar. Wij wonen in een klein dorpje in de Betuwe.

Avic
En je achtergrond qua studie?

René Spruit
Heel breed eigenlijk, eerst de MAVO, MTS Landbouwwerktuig techniek, specialisatie in melkwinningstechniek. En vervolgens HTS Industriële automatisering wat bestond uit werktuigbouwkunde, elektronica en informatica

Avic
Waar is je interesse voor Software ontstaan?

René Spruit
Eigenlijk ben ik er een beetje ingerold, dit is nooit echt een bewuste keuze geweest.

Avic
Wat zijn je interesses naast werk?

René Spruit
In heel veel dingen. Tuinieren, wijn maken van eigen druiven, bier brouwen, technische dingen zoals domotica in huis.

Avic
Hoeveel koffie drink je gemiddeld op een dag?

René Spruit
Valt wel mee, 4 kopjes op een dag.

Avic
Wat drijft jou?

René Spruit
De diverse toepassingen en branches waarin techniek toegepast kan worden is ontzettend leuk.

Avic
Hoe is het voor jou bij Avic begonnen?

René Spruit
De oprichters zijn allemaal oud Stork collega’s. Ik heb mijn afstudeeropdracht daar mogen uitvoeren bij Gebouwautomatisering en ben naderhand gebleven. Er werd aan mij gevraagd of ik mee wilde gaan naar het nieuw op te richten bedrijf Avic.

Avic
Hoe lang is dit geleden?

René Spruit
Dat was in 2002. 19 jaar geleden.

Avic
Met wie ben je meegekomen?

René Spruit
Bert de Vries, Ruud Klip, Bart Spee, Bert Baselmans en Meindert Uitman

Avic
Waarom heb je deze keuze gemaakt?

René Spruit
De organisatie binnen Stork ging veranderen waardoor ik het gevoel had dat het minder uitdagend voor mij zou zijn om te blijven bij Stork.

Avic
Wat betekent Avision voor jou?

René Spruit
Ondertussen een heel uitgebreid en breed platform die voor heel veel diverse klanten heel veel mogelijkheden bied.

Avic
Mogen wij stellen dat jij geestelijk vader van het platform bent?

René Spruit
Nou ja, ook ik heb ideeën en input nodig van collega’s en klanten nodig om te komen tot functionaliteit die zinvol en logisch is voor onze klanten.

Avic
Vooralsnog heb je er al bijna twee decennia aan werk in zitten?

René Spruit
Ja, een lange tijd. Het begin was in de tijd dat het Microsoft .NET platform net gelanceerd was, met al zijn beperkingen in die tijd nog. Ook de technieken waren toen net iets anders dan nu. Onze LegioBoxen maakten toen nog verbinding met een internet provider middels een analoog modem en een vaste analoge telefoon lijn.

Avic:
Waar zit de trots binnen ons platform?

René Spruit
Ik denk dat Avision een platform is waar heel veel klanten hun IoT oplossing kunnen (laten)bouwen en gebruiken. Waarin steeds meer functionaliteit en mogelijkheden worden toegevoegd door ons. Wij moeten er steeds voor zorgen dat we gebruik blijven maken van de nieuwste technologie, dat onze code leesbaar is, onderhoudbaar en te testen is, ook na 19 jaar.

Avic
Wat betekent IoT voor jou?

René Spruit
De naam IoT bestond bij de oprichting van Avic nog niet, en zal ik in de toekomst wellicht weer anders genoemd worden. Voor mij is het toevoegen van internet een manier om apparaten meer toegevoegde waarde te geven. Dit kan op allerlei vlakken zijn, zoals voor besparingen, regelgeving, eenvoudiger en beter inzicht in data etc.

Avic
Onder welke behoefte is Avision ontstaan?

René Spruit
Er was een platform nodig om gemeten data van onze LegioBoxen zichtbaar te maken en daarnaast direct een stukje device management van onze LegioBoxen.

Avic
Hoe zat softwarematig het eerste platform in elkaar en wat was de eerste look & feel?

René Spruit
Software matig gebruiken wij het ASP.NET platform. En dat is het nu nog steeds.

De eerste look en feel was redelijk vergelijkbaar zoals deze nu nog is en Avision 1.0, met een boomstructuur en een uitklapmenu aan de bovenkant.

 

Avic
Hoe zag de eerste opdracht / oplossing eruit?

René Spruit
Onze eerste opdracht was om energieverbruik te monitoren van gebouwen door het hele land. Deze data moest doorgestuurd worden naar een platform van onze klant. Hiervoor hebben we een web service koppeling gebouwd. Deze koppeling wordt nu nog steeds gebruikt, evenals de eerste LegioBoxen die met een GPRS modem zijn uitgerust. Dat vind ik best knap, hardware die meer dan 15 jaar online is en zonder problemen blijft werken.

Avic
Wie was deze eerste opdrachtgever?

René Spruit
Smartestbuildings.

Avic
Hoe verliep dit?

René Spruit
Dat is lang geleden. Door de tijd heen hebben we dingen moeten optimaliseren. Databases met historische data werden steeds groter. We hebben aanpassingen gemaakt zodat we de performance op pijl konden houden en de mogelijkheden voor het maken van database backups beheersbaar bleven. De basis van Avision 1.0 is ook nu nog steeds in gebruik, ook voor ander platform welke we gebouwd hebben.

Avic
Hoe zag het eerste dashboard binnen Avision eruit?

René Spruit
Als je er nu naar kijkt eenvoudig maar zeker nog wel functioneel. Ook toen al kon je bijvoorbeeld je eigen grafiek vrij configureren hoe deze eruit kwam te zien.

Avic
Hoe is dit veranderd met de jaren?

René Spruit
We hebben nu veel meer mogelijkheden om te presenteren ook met een strakker uiterlijk qua kleuren en stijl opmaak.

Avic
En qua node structuur ?

René Spruit
Heel veel dingen die we in Avision 1.0 bedacht hebben zie je terugkomen in Avision 2.0. Soms in een iets andere vorm, maar het idee erachter blijkt soms heel krachtig te zijn. De node structuur is daar één van.

Avic
Hoe zat het met de trial & error?

René Spruit
Natuurlijk moeten er vaak dingen uitgezocht worden. Belangrijk is dat je begrijpt waarom en hoe iets werkt. Kijk naderhand nog eens terug wat je gemaakt hebt, en klopt het wel wat er staat.

Avic
Dit is per opdrachtgever verschillend?

René Spruit
Het platform heeft wel vaste kaders die niet anders kunnen. Dit kan als een nadeel voelen maar kan naderhand ook vaak als een logische gestructureerde manier van een werkbare opzet zijn. Heel veel dingen die gebouwd zijn voor een klant, waren direct bruikbaar voor andere klanten. Maar er zijn zeker ook hele specifieke modules gebouwd voor bepaalde klanten.

Avic
Zo maken wij altijd oplossingen welke zijn samengesteld vanuit de behoefte van de klant?

René Spruit
Absoluut. Op het moment dat je iets presenteert zal de klant altijd ideeën krijgen, van zou dat ook kunnen. Dit zijn soms hele zinvolle aanvullingen die vaak bij meerdere klanten van toepassing kunnen zijn. Uiteraard worden wij blij van extra nuttige functionaliteit binnen ons platform.

Avic
Waar lagen de grootste uitdagingen door de jaren heen?

René Spruit
Uitdagingen zitten erin hoe ga je mee met de nieuwste technologieën, hoe hou je de performance op pijl, hoe hou je de security optimaal veilig, hoe hou je de code onderhoudbaar voor ons zelf. Dit is zeker van belang als er iets nieuws wordt gebouwd, maar ook bestaande code zal soms verbeterd moeten worden. Met de juiste database opzet in combinatie met goede code opzet kan je enorme performance problemen voorkomen. Waardoor iets op één server kan draaien i.p.v. op een heel rack vol.

Avic
Constant mee gaan met de tijd?

René Spruit
Je moet je continue blijven verdiepen op allerlei gebieden, server hosting, virtualisatie, databases, security. Dat is niet altijd even makkelijk.

Avic
Wat ging er makkelijker dan verwacht?

René Spruit
Schiet me zo niets te binnen. Voor alles moet je je toch volledig inzetten om datgene op een goede manier te bereiken.

Avic
Geen woord aan gelogen. Waarom is er gekozen om Avision over te zetten naar een 2.0 variant i.p.v. een 1.1 variant?

René Spruit
Steeds meer klanten die heel veel dezelfde toepassing hadden en daar graag uitbreidingen op wilden hebben, hebben ervoor gezorgd dat er nu een live en een design omgeving is, toepassingen kunnen nu gemigreerd worden naar een hogere revisie van een nieuw applicatie design.

Avic
Dit is onderhand al acht jaar geleden?

René Spruit
Dat klopt inderdaad.

Avic: Hoeveel jaar heeft het geduurd om 2.0 te bouwen?

René Spruit
Vanaf toen tot nu wordt er continue aan 2.0 gebouwd door meerdere personen.

Avic
Hoe is de transitie van Avision 1.0 naar 2.0 gegaan?

René Spruit
We hebben de keuze gemaakt om Avision 1.0 en 2.0 van dezelfde database gebruik te laten maken. Bestaande klanten kunnen hierdoor een deel van de boom 1.0 zien en langzaam migreren naar 2.0. Klanten die veel van hetzelfde hebben zijn met een soort wizard redelijk eenvoudig te migreren. Klanten die een grote diversiteit van toepassingen hebben zijn soms iets lastiger. We hebben applicaties ontwikkelt in design waarmee een groot deel mee uit de voeten kan. Voor sommige zullen we op maat applicaties moeten maken.

Avic
Waar kwam deze behoefte vandaan?

René Spruit
Avision 2.0 kent veel meer mogelijkheden. Ook de scheiding tussen het IoT device en het asset/object van de klant is een groot voordeel. Bijvoorbeeld voor het niet beschikbaar zijn van 2G bij GPRS telecom providers, het is heel eenvoudig oude hardware die dit niet meer ondersteund te wisselen met nieuwe hardware, zonder verlies van historische data.

Avic
Is het de bedoeling dat op den duur al onze huidige klanten overgaan naar 2.0?

René Spruit
Ik denk dat er een paar klanten niet zullen overgaan naar Avision 2.0. Deze toepassingen zijn zo klant specifiek, dat dit wellicht niet zinvol is. Maar wie weet, je weet het niet van te voren.

Avic
Wat maakt 2.0 beter denk jij?

René Spruit
Om heel veel redenen. De zojuist al genoemde scheiding tussen IoT device en Asset/Object van de klant. Het gebruik op mobiele devices zoals tablets en smartphones. De mogelijkheid om te werken met verschillende revisies van designs. De uitgebreide workflow, taken en formulieren module. De mogelijkheid om over een grote populaties ’s van assets/objecten, rapportage overzichten te maken. En eigenlijk nog heel veel meer.

René Spruit
Hoe schaalbaar is ons platform?

René Spruit: Voor de klant is het heel eenvoudig om assets/objecten toe te voegen. Zonder dat er aanpassingen nodig zijn, zullen deze nieuwe assets/objecten meelopen in bestaande overzichtsschermen er rapportages.

Avic
Low code platform?

René Spruit
Ja, low code en no code. Een gewone gebruiker met designer rechten kan zijn eigen applicatie volledig aanpassen zonder tussenkomst van een programmeur. Voor uitgebreide berekeningen of geavanceerde workflow, taak en formulier afhandelingen kan gebruik gemaakt worden van code/formules. Ook kunnen we alle gebruikte elementen van reeds gebouwde applicaties uitdelen aan nieuwe klanten. Zij kunnen deze gebruiken/integreren in hun eigen applicatie of een kopie van een bepaald element maken en deze aanpassen naar hun eigen wensen.

René Spruit
Iedereen kan dus gemakkelijk het design aanpassen?

René Spruit
Zeker, we hebben een uitgebreide handleiding beschikbaar. En diegene die met 1.0 hebben gewerkt zullen ook veel dingen terugvinden en herkennen. Maar door de uitgebreide mogelijkheden, kunnen de eerste stappen wel wat lastiger zijn. Onze support afdeling kan daarbij ondersteunen.

Avic
Kunnen wij gemakkelijk binnen een dag een nieuwe applicatie bouwen voor een klant?

René Spruit
Ja, dat kan zeker. Het bouwen van de applicatie zelf is niet lastig. Veel lastiger is, nadenken over welke informatie wil je op welke manier presenteren. Welke dingen zijn detail zaken, welke informatie is waardevol om over een grote populatie asset/objecten te tonen.

Avic
Hoe eenvoudig is het om nieuwe functionaliteit toe te voegen aan het platform in huidige status?

René Spruit
Natuurlijk een beetje afhankelijk van de functionaliteit. Maar we werken met modules, het is heel eenvoudig om modules toe te voegen.

Avic
Wellicht, iets luchtiger nu. Hoe ziet voor jou een gemiddelde dag eruit, hoe laat start je, wat is je ochtendroutine?

René Spruit
Meestal redelijk vroeg, zeven uur. Meestal tot een uur of half zes. Waarbij ik soms ’s avonds ook nog wel eens iets wil doornemen of voorbereiden/uitwerken. Indien op kantoor, dan starten we vaak even met een gezamenlijke kop koffie. Daarna heb ik 1 op 1 of in team verband overleg met alle software ontwikkelaars van Avision. We doen dan bijvoorbeeld een code review om te kijken of nieuw gebouwde code voldoet en compleet is. We nemen samen door wat er de komende tijd gedaan moet worden, vaak door het doornemen en uitleggen van de gewenste functionaliteit en hoe we dit het beste kunnen aanpakken.

Avic
En qua werkzaamheden?

René Spruit
Gedurende de dag ben ik beschikbaar voor de ontwikkelaars voor vragen of om mee te denken. Maar ook voor vragen van de support afdeling. Daarnaast maak ik de taken aan die we op korte termijn gaan uitvoeren en indien nodig maak ik een uitwerking waar het aan moet voldoen. Daarnaast bouw ik ook mee aan nieuwe functionaliteiten.

Avic
Zijn er wellicht nog nieuwe functionaliteiten binnen het platform die er binnenkort aankomen?

René Spruit
We hebben een hele lange lijst met ideeën die we willen toevoegen. Afhankelijk van wensen van klanten of intern bij ons pakken we daar telkens een paar uit. We willen op korte termijn het gebruik van simpele taken vereenvoudigen en het gebruik van componenten / artikelen toevoegen.

Avic
Waar is dit goed voor?

René Spruit
Veel klanten willen eenvoudige taken kunnen uitdelen en bewaken bijvoorbeeld die door aanvinken gereed gemeld kunnen worden dat een handeling is uitgevoerd. Of dat op het moment dat er een inspectie/onderhoud wordt uitgevoerd, er gekozen kan worden voor artikelen/componenten die vervangen zijn.

Avic
Wanneer denk je volledige tevreden te zijn met het platform?

René Spruit
Ik denk dat we best tevreden kunnen zijn met wat we nu hebben.

Avic
Goed antwoord. Denk je dat het platform ooit volledig af is?

René Spruit
Nee, dat denk ik niet. Er zijn altijd uitbreidingen te bedenken die Avision nog waardevoller maken voor de klant.

Avic
Een platform zonder bugs?

René Spruit
Ja, daar doen we alles aan. Met automatische testen van de volledige code en automatische front-end testen proberen we dit te voorkomen.

Avic
Avic in de brede zin van het woord, wat maakt Avic volgens jou uniek?

René Spruit
We zijn een bedrijf dat de klant echt volledig kan helpen en ontzorgen met zijn IoT oplossing. Vanaf de meting met een sensor, het beheer van zijn hardware, de dashboards, de alarmering noem maar op. De mensen bij Avic hebben jarenlange ervaring en de kennis om mee te denken en te bouwen met de klant voor een oplossing die degelijk is en werkt.

Avic
En de functionaliteit binnen het platform?

René Spruit
Een platform waar niet enkel het IoT device centraal staat, maar waarin het mogelijk is om informatie toe te voegen aan asset/objecten van de klant, zodat deze samen een grote toegevoegde waarde krijgen.

Avic
Bewezen schaalbaar?

René Spruit
Ik denk dat Avision zich daar voldoende in bewijst. Of het nu om een klant gaat met enkele eenvoudige dataloggers of een klant met enkele duizenden assets met online metingen en tientallen inspectie formulieren. Iedereen kan de functionaliteit beschikbaar krijgen die voor hem zinvol is.

Avic
Ik leg de woorden een beetje in de mond nu natuurlijk, synergie tussen hard- en software?

René Spruit
Natuurlijk gaat de afstemming tussen onze eigen LegioBox hardware en Avision heel ver. Klanten kunnen daarmee optimaal profiteren om op slimme manier data te verzamelen. Denk bijvoorbeeld aan onze batterij gevoede low power oplossingen of onze low code formule oplossingen in de hardware. Dit alles is vanuit Avision te beheren. Maar Avision wordt ook door partijen gebruikt die geen gebruik maken van onze eigen hardware. Dit hoeft ook niet, het platform is volledig open in het importeren en exporteren van alle data in welke vorm dan ook.

Avic
Ik denk dat wij zo een mooi verhaal hebben, dank voor je tijd!

Met meer dan 20 jaar ervaring in de wereld van IoT en het bedienen van bijna elke branche met onze hard- en software zijn wij in staat uw werkprocessen naar een hoger plan te tillen!

Bel ons voor een afspraak, wij komen graag bij u langs om onze producten te demonstreren. Zodra wij tot mooie ideeën zijn gekomen starten wij een gratis ‘’proof of concept’’.

Wij maken IoT simpel voor u!

volg ons op 

Adres

Molenwal 20a
5301 AW Zaltbommel
Nederland

T. +31 (0) 418674700
F. +31 (0) 418674111

info@avic.nl

Met meer dan 20 jaar ervaring in de wereld van IoT en het bedienen van bijna elke branche met onze hard- en software zijn wij in staat uw werkprocessen naar een hoger plan te tillen!

Bel ons voor een afspraak, wij komen graag bij u langs om onze producten te demonstreren. Zodra wij tot mooie ideeën zijn gekomen starten wij een gratis ‘’proof of concept’’.

Wij maken IoT simpel voor u!

volg ons op 

Adres

Molenwal 20a
5301 AW Zaltbommel| Nederland

T. +31 (0) 418674700 | F. +31 (0) 418674111

info@avic.nl

Pop Up WordPress Plugin
AVIC